• 0

До ювілею газети “УНІВЕРСИТЕТ”

У далекому 1998 році на питання “Як Ви ставитеся до існування в університеті студентської газети?” тодішній ректор університету, професор Сілін Радомир Іванович відповів: “Я радо приймаю вихід у світ студентської газети. Вона потрібна університету, бо здатна об’єднати молодь і викладачів вузу. Газета повинна не тільки віддзеркалювати життя університету, а й бути цікавою, веселою, дотепною… Дерзайте, працюйте!”.
На початку грудня 1998 року вийшов друком перший номер університетської газети “Універ”, яка була створена студентами-філологами, членами літературного клубу “Слон”. Згодом у 2002 році газета змінила назву на “Університет”. Напередодні нового 2019 року побачив світ вже 115 випуск видання.
До 20-річного ювілею газети в читальному залі 7-го поверху наукової бібліотеки ХНУ розгорнуто ексклюзивну інформаційну виставку “Газеті “Університет” – 20 років”, де представлено всі випуски газети.
Серед них є святкові номери, присвячені ювілейним датам, зокрема до 40, 45, 50, 55 – річчя від дня заснування Хмельницького національного університету; до ювілеїв наукової бібліотеки; 40-річчя Інституту механіки та інформатики; 55-річчя кафедри машин і апаратів, електромеханічних та енергетичних систем; 200-річчя від дня народження пророка України, поета Т.Г.Шевченка та ін.
Газета здійснює значну профорієнтаційну діяльність. Щороку виходять спецвипуски, в яких розміщено матеріали з історії нашого університету, про правила прийому і зарахування, переваги навчання, факультети і спеціальності.
За час існування вишівської газети неодноразово змінювався її формат, періодичність та назва. З 2004 року газета виходить у кольорі.
Протягом 20-ти років все непересічне, неординарне, оригінальне, що відбувалося в рідній альма-матер не залишалося поза увагою газети. Близько 1200 статей надруковано на сторінках часопису, в яких знайшли відображення наукове і навчальне життя великої дружної університетської родини, її будні і свята, творчість талановитої студентської молоді, міжнародне співробітництво, університетські традиції, духовність, культура, цікаві зустрічі та ін.
Близько 110 статей присвячено кагорті яскравих та багатогранних особистостей, всесвітньо відомих науковців, академіків та професорів, ветеранів, які прославили наш університет на весь світ, серед них: Сілін Р. І. – д. т. н., проф., ректор Хмельницькою технологічного інституту побутового обслуговування, ректор Технологічного університету Поділля (1974-2001 рр.); Скиба М. Є. – д. т. н., проф., ректор Хмельницького національного університету, член-кореспондент НАПНУ; Войнаренко М. П. – д. е. н., проф., проректор з науково-педагогічної та наукової роботи, перший проректор, член-кореспондент НАНУ; Костогриз С. Г. – д. т. н., проф., перший проректор університету (2002-2013 рр); Нижник В. М. – д. е. н., проф., проректор з науково-педагогічної роботи університету, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин; Свіргунець Є. М. – к. п. н., доц., завідувач кафедри фізичного виховання; Орлов О. О. – д. е. н., проф., завідувач кафедри економіки підприємства і підприємництва (1983-2015 рр.), академік АЕНУ, Петрицька В.М. – директор наукової бібліотеки (1984-2005 рр.) та ін.
Можна з певністю стверджувати, що наша університетська газета виконує своє завдання – вона не лише цікава, сучасна, весела, а є справжнім літописом історії університету. Вітаємо редакцію газети з ювілеєм та бажаємо і надалі залишатися на передньому краї університетського життя. Творчого запалу та натхнення на роки!

Електронна версія газети “УНІВЕРСИТЕТ”


Перейти до вмісту