До Дня Чорнобильської трагедії

  33 роки тому, 26 квітня 1986 року, за 100 кілометрів на північ від Києва сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства – аварія на Чорнобильській АЕС, яка призвела до радіоактивного опромінення великої кількості людей, забруднення води та значних територій. Масштаби цієї події набули характеру велетенської екологічної катастрофи, що зачепила життя десятків мільйонів людей в Україні та в сусідніх країнах.
  Адже потужність вибухів на ЧАЕС була настільки великою, що було зруйновано сталеву свинцеву обшивку реактора, а в повітря піднялося понад 60 тонн радіоактивних матеріалів. Сумарна радіація викинутих у повітря ізотопів склали 50 мільйонів кюрі, що у 30-40 разів більше, ніж при вибуху ядерної бомби в Хіросімі у 1945 році.
  Чорнобиль – це не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Завдяки самопожертві ліквідаторів аварія стала символом жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь.
До 33-ї річниці від дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції та Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф в читальному залі 7-го поверху наукової бібліотеки розгорнуто книжкову виставку “Відлуння Чорнобиля”.