• -

До Дня української писемності та мови

   Багато є мов. А наша одна — “запашна, співуча, гнучка, милозвучна, сповнена музики і квіткових пахощів — скількома епітетами супроводяться визнання української мови! І зрештою, всі ці епітети слушні” (О. Гончар).
   Щороку 9 листопада в Україні на державному рівні відзначається День української писемності та мови. У цей день також вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.
   З нагоди свята в науковій бібліотеці проведено низку просвітницьких заходів.
   У читальному залі книгозбірні (8-й поверх) розгорнуто книжкову виставку “Мова моя калинова”, а на сайті представлено віртуальну виставку “Ми мову називаємо святою”.

   Cтуденти факультету економіки та управління гр. ПТБт -19-1, відвідали захід «Преподобний Нестор Літописець» та дізнались багато цікавих маловідомих історичних фактів з життя автора «Повісті временних літ».

   До написання Всеукраїнського диктанту національної єдності долучилися працівники наукової бібліотеки університету.

   7 та 11 листопада спільно зі старшим викладачем кафедри української філології Т.П.Коваль проведено національно-мовне свято – сторітеллінг “Моя душа галактик Українською шукає!”.
   Майбутні біологи та екологи, студенти груп СОБ-18-1 та ЕКОЛ-18-1 презентували присутнім авторські есе про значення української мови в їхньому житті, результати своїх наукових пошуків стосовно витоків красномовства і положень теорій походження української мови; творчі роботи, в основу яких покладено інтонаційно-смисловий аналіз текстів української культури.
   Шанований гість Антоніна Грицева, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української філології, представила мовну картину українців в аспекті психології українського народу та філософії мови.
   Актуальні питання сучасного соціокультурного дискурсу висвітлено викладачем навчальної дисципліни «Українська мова (за професійним спрямуванням)» Таїсією Коваль.
   Про історію свята та особливості відзначення Дня української писемності та мови в різних навчальних закладах України та у Хмельницькому національному університеті доповіла провідний бібліотекар Ольга Великосельська.