• -

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

   21 лютого представники всіх націй і народностей відзначають Міжнародний день рідної мови. Це свято було проголошене на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 р. у Парижі, і головна декларована його мета — сприяння мовній різноманітності світу і стимулювання вивчення іноземних мов населенням різних країн.
   На нашій планеті існує близько 6 тисяч різних мов, і всі вони – неповторні, самобутні й найдорожчі для народу, який їх витворив.
   В Україні Міжнародний день рідної мови відзначається з 2002 року.
   Українська мова – державна мова України, нею розмовляє близько 45 мільйонів людей. Вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу і є рідною мовою для українців, які проживають не тільки в Україні, але й за її межами.
   До Міжнародного дня рідної мови в науковій бібліотеці в читальному залі 8-го поверху розгорнуто цикл книжкових виставок:
   • “Рідна мова, поетична і пісенна”;
   • “Українська мова у професійному спілкуванні”;
   • “Риторика: погляд у майбутнє”;
   • “Парад українських словників”
   Також запрошуємо переглянути віртуальну виставку на сайті нашої бібліотеки “Ми мову називаємо святою”
   Сподіваємось, запропоновані монографії, популярні видання, збірки, підручники, словники-довідники, представлені на виставках, будуть цікавими нашим користувачам і зможуть надати корисну інформацію стосовно мовної ситуації у світі й в Україні зокрема, а також шляхів розв’язання мовних проблем.
   Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич й могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!


Перейти до вмісту