• -

Вітаємо з визначним національним святом – Днем Конституції України!


   28 червня 1996 року розпочався новий етап у формуванні сучасної української історії та нації. У цей знаменний для України день Верховна Рада, висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави і спираючись на багатовікову історію українського державотворення та світовий досвід, прийняла Конституцію – Основний Закон держави. З того часу цей червневий день увійшов у календар як загальнодержавне свято.
   Проголошення незалежності України та прийняття Конституції стали найважливішими подіями в житті українського народу. Усе міжнародне співтовариство привітало ухвалення Конституції України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.
   Святкування 24-ої річниці Конституції України – це також нагода відчути зв’язок зі славним минулим нашої країни. Гортаючи сторінки історії, пригадаємо кращі надбання політико-правової й філософської думки: «Руська правда» доби Київської Русі; козацькі та гетьманські конституції, включно з Конституцією Пилипа Орлика – однією з найперших на європейських теренах; Конституція УНР 1918 року…
   Важливо поміркувати і над нашим сьогоденням. Кожен з нас повинен усвідомити: Конституція – не сухий юридичний кодекс, що його написали правники і політики, Конституція – це скарб усього народу, спільна справа й інтерес кожного громадянина. Усім нам слід навчитися жити за Основним Законом нашої країни, поважати, шанувати та неухильно дотримуватись його.
   Тож нехай урочиста подія ухвалення Конституції, що відкрила всім громадянам України широкі перспективи для всебічного розвитку, особистісної самореалізації, створила можливості для утвердження національної свідомості народу, сповнює життєдайною силою, натхненням, спонукає до новаторських ідей, їх успішної реалізації у професійній царині. Бажаємо успіхів і плідної праці на благо українського народу. Хай мир і злагода сприяють подальшій розбудові в нашій країні правової держави.
   До Дня Конституції пропонуємо ознайомитися з джерелами, що висвітлюють історію створення та прийняття конституційних документів, засади конституційного ладу України, розкривають систему конституційних цінностей, а також механізми реалізації основних свобод та обов’язків людини та громадянина в Україні.


Перейти до вмісту