• -

9 листопада – День української писемності та мови

“Ну що б, здавалося, слова…
Слова та голос — більш нічого.
А серце б’ється — ожива,
Як їх почує!.. Знать, од Бога
І голос той, і ті слова
Ідуть меж люди!”
Тарас Шевченко


   За православним календарем у День української писемності та мови вшановують пам’ять преподобного Нестора – київського літописця та письменника-агіографа, автора однієї з найдавніших літературних пам’яток в історії України, найдавнішої великої літописної пам’ятки української мови – “Повісті минулих літ”. Дослідники вважають, що саме з Нестора-літописця й починається писемна українська мова.

   У фонді наукової бібліотеки для студентів, науковців та шанувальників української мови представлені видання, що розкривають роль рідної мови в об’єднанні суспільства, ознайомлюють з науковими працями щодо походження і розвитку мови, допомагають дотримуватись мовної культури, занурюють у дивовижний світ художньої літератури.
   Вагому частину цього фонду становлять різноманітні навчальні посібники, практикуми та підручники. У запропонованих виданнях розглядаються питання фонетики, правопису та стилістики сучасної української літературної мови згідно з останніми змінами українського правопису.

   Варто зазначити, що серед авторів — викладачі нашого університету — завідувач кафедри української філології, доктор філологічних наук, професор Михайло Торчинський; докторка філологічних наук, професорка Інна Царалунга; доцентка, канд. філол. наук Наталія Торчинська; доцентка, канд. філол. наук Антоніна Грицева та старша викладачка Таїсія Коваль.

   Доповнює фонд наукових та навчальних видань довідкова література – сучасні словники, які демонструють багатство і різноманіття української мови, допомагають правильно писати та вимовляти слова, сприяють інтелектуальному розвитку людини та її культурному рівню.
   Фонд університетської книгозбірні представлений й цілим сузір’ям сучасних авторів, зокрема, творами Ірен Роздобудько, Андрія Кокотюхи, Леоніда Капелюшного, Володимира Лиса, Сергія Жадана, подільських письменників – Михайла Войнаренка, Василя Горбатюка, Віталія Міхалевського, Миколи Кульбовського та багатьох інших письменників.

“Мова – це душа народу, а народ без мови – не народ”, – говорив Володимир Сосюра.
Тож любіть українську мову!
Плекайте українську мову!
Говоріть українською!


Перейти до вмісту