• -

Чорнобиль — трагедія, подвиг, застереження… (до 35-х роковин Чорнобильської трагедії)

«…Я переконаний, що ядерна енергетика
необхідна людству і повинна розвиватися,
але тільки в умовах практично повної безпеки»

А.Д.Сахаров

Малиновий дзвін (уривок)
Ви чули, як плаче спустошена Прип’ять,
За скоєний гріх розіп’ята живцем,
Прип’ята до неба, щоб вічності випить,
Щоб вмити від бруду змарніле лице?
Регочуть іони малиновим дзвоном,
Вбиваючи блиск нерозкритих очей,
Ридає вночі божевільна мадонна,
Приймаючи з лона холодних дітей
В бездонність ночей.
І тихо ступає життя у полин,
І лине Чорнобильський дзвін.
А.Багряна

   Минає 35 років від того дня, коли Україну спіткала страшна трагедія – у ніч з 25 на 26 квітня 1986 року о 1 годині 23 хвилині 40 секунд над четвертим реактором Чорнобильської атомної електростанції несподівано велетенське полум’я розірвало нічну темряву…
   Аварію на ЧАЕС за Міжнародною шкалою ядерних подій визнали найбільшою ядерною аварією у світі, найбільшою техногенною катастрофою за всю історію людства, і вона має статус глобальної катастрофи.
   Ось жахлива статистика наслідків Чорнобильської катастрофи:
   – вибух на ЧАЕС сучасні дослідники вважають у п’ятсот разів потужнішим за вибух атомної бомби, в 1945 році скинутої на японське місто Хіросіму;
   – 10 днів – з 26 квітня до 6 травня 1986 року – тривав викид активності із пошкодженого реактора на рівні десятків мільйонів кюрі на добу, після чого знизився у тисячі разів (фахівці називають цей період активною стадією аварії);
   – 11 тон ядерного палива було викинуто в атмосферу внаслідок аварії на 4- му енергоблоці Чорнобильської АЕС;
   – участь у гасінні пожежі на ЧАЕС брали 240 тис. осіб, які отримали високі дози радіації;
   – відразу після аварії було опромінено майже 8,5 млн. людей, 500 тисяч    людей померли від радіації;
   – 2293 українських міста і селища із населенням приблизно 2,6 мільйона людей забруднено радіоактивними нуклідами;
   – 200 тисяч квадратних кілометрів – на таку територію поширилася дія радіації, з них 52 тисячі квадратних кілометрів – сільськогосподарські землі.
   …Немає ліку людським втратам, не піддається реальній оцінці шкода, завдана здоров’ю нації. Чорнобильська трагедія своїми наслідками сотні років нагадуватиме всім живим на землі про велику небезпеку, що прихована у маленькому атомному ядрі.
   До 35-х роковин Чорнобильської трагедії бібліотека пропонує кураторам для проведення у групах:
   – урок-реквієм “Гірчить Чорнобиль, крізь роки гірчить…”
   – інформування про літературу із фондів наукової бібліотеки Хмельницького національного університету про Чорнобильську катастрофу

Андрушків, Б.
Відлуння Чорнобиля. Соціальні, економіко-екологічні наслідки катастрофи [Текст] / Б. Андрушків. – 2-ге вид., доп. – Тернопіль : Джура, 2006. – 364с


   У книзі на основі конкретних документів, свідчень очевидців, наукових прогнозів та містичних передбачень розкрито передумови виникнення аварії на Чорнобильській АЕС. Описано соціально-економічні та психологічні особливості цієї події, її наслідки в державі та, зокрема, на Тернопільщині. Автор накреслює шляхи виходу з екстремальної ситуації, аналізує унікальний досвід вирішення проблем, пов’язаних з техногенними катастрофами, прогнозує розвиток суспільства у майбутньому.

Біль і тривоги Чорнобиля [Текст] / упоряд. Ю.В. Сафонов. – К. : Київська правда, 2006. – 288с. – ISBN 966-7270-52-1.


   Книга “Біль і тривоги Чорнобиля” — колективна розповідь про найбільшу техногенну катастрофу в історії людства, з часу якої минуло вже два десятка літ. Автори, що були безпосередніми свідками і учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, діляться своїми спогадами про тривожні для України й усього світу дні весни і літа 1986-го, розмірковують над долями чорнобильців, болючими проблемами відчуженої тридцятикілометрової зони і самої станції, розглядають і прогнозують розвиток ситуації навколо ЧАЕС.

Гудов В. А.
731 спецбатальон / В. А. Гудов. — К.: ДП «Изд. дом «Персонал», 2016. — 4-е изд., перераб. и доп. — 182 с.


   В этой книге — воспоминания ликвидаторов последствий аварии на ЧАЭС 1986 года. Невероятно опасную и тяжелую работу пришлось им выполнять, чтобы заглушить взорвавшийся четвертый реактор, снизить уровни радиации. Они совершили великий подвиг — за семь месяцев после взрыва убрали тонны радиоактивного мусора и грунта, дезактивировали гектары площадей внутри и вокруг реакторов, снизив радиоактивный фон в десятки и сотни раз. Благодаря проделанной работе отселение людей ограничилось 30-километровой зоной.

Гусєв, О. П.
25 років віч-на-віч з “Чорнобилем” [Текст] : документально-публіцистичний твір / О. П. Гусєв. – К. : ПП “Золоті Ворота”, 2011. – 624 с.


   У книзі Олега Петровича Гусєва, заслуженого журналіста України, учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, йдеться про боротьбу ліквідаторів за живучість атомної станції після вибуху 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці, перебіг подій, пов’язаних з діяльністю і закриттям цього аварійного ядерного об’єкту підвищеної небезпеки наприкінці 2000 року, подальших дій вже у ХХІ столітті.

Зербіно, Д. Д.
Екологічні катастрофи у світі та в Україні [Текст] / Д. Д. Зербіно, М. Р. Гжегоцький. – Львів : БаК, 2005. – 280с.


   Розглянуто антропогенна (техногенні) екологічні катастрофи, які спричинили забруднення повітряного і водного середовища, црунту. Акцентовано увагу на токсичних харчових катастрофах, у тому числі “японських” хворобах. Описано різновиди ядерних катастроф. Увагу приділено антропогенним катастрофам без зміни екосистем. Проаналізовано теорії катастроф, роль людського фактора у розвитку катастроф, потенційно небезпечні об’єкти катастроф.

Мужність і біль Чорнобиля [Текст] : повість-хроніка, поеми, вірші. – К. : Молодь, 1988. – 144с.


   Робота по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вимагала від усіх, хто брав у ній участь, гранічної бистроти, організованості і чіткісті.
   Першими ступили у небезпечну зону пожежники, співробітники міліції, медики. Вони чесно виконали свій службовий і громадянський обов’язок.

Поживанов, М. А.
Колокол звонит и по тебе (Катастрофу можно отменить – 2) [Текст] / М. А. Поживанов. – Київ, 2014. – 288 с.


   Автор книги – доктор технических наук и политик, общественный деятель. Это и предопределило тематику и настрой издания: Михаил Поживанов обратился к острейшей теме современности -экологии и сохранению жизни на Земле и, в частности, в Украине, глубоко проанализировал ее во взаимосвязи с развитием экономики, акцентируя внимание на ответственности власти и гражданского общества.
   Книга «Колокол звонит и по тебе» продолжает разговор, начатый автором в предыдущем издании «Катастрофу можно отменить» (1995 г.).

Чорнобиль і соціум [Текст] : зб. наук. праць. Вип. 7 : Соціально-психологічний моніторинг умов життя та діяльності соціальних груп, потерпілих від чорнобильської аварії: порівняльний аналіз та рекомендації / відп. ред.: Ю.І. Саєнко, Ю.О. Привалов. – К. : “Стилос”, 2001. – 408c. – [Інститут соціології НАНУ].

Чорнобиль. Зона відчуження [Текст] : зб. наук. праць / голов. ред. В.Г. Бар’яхтар. – К. : Наукова думка, 2001. – 546с.


   Подано результати оригінальних досліджень з ключових питань радіоекології, радіобіології та радіаційної медицини, виконаних фахівцями різних установ та відомств України, які впродовж 15 років вивчали вплив радіаційного фактора на біоту Чорнобильської зони відчуження. Проаналізовано й узагальнено авторські дані з найактуальніших проблем з, позиції сьогоденних фундаментальних і прикладних наукових надбань.

   За роком спливає рік, але для нашої Батьківщини Чорнобиль залишається незагоєною раною. Низько схиляємо голови перед людським подвигом, мужністю, героїзмом, відвагою ліквідаторів.


Перейти до вмісту