• -

Роки війни — століття пам’ яті

   8 травня Україна разом із європейськими країнами відзначає День пам’ яті та примирення, 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
   Друга світова війна, яка тривала 6 довгих років (1939-1945), стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства. Воєнні дії відбувалися на територіях 40 країн, близько 60 млн. чоловік загинуло, не говорячи вже про поранених і тих, хто пропав безвісти. Лихо й страждання, які пережили люди, незмірні…
   За час окупації України, яка тривала понад 40 місяців – з червня 1941-го року по жовтень 1944-го, загинув кожний шостий українець, знищено 5 млн. людей, 1, 5 військовополоненних, 2,4 млн. вивезли до Німеччини. Спалено понад 250 українських сіл.
З метою об’єктивного висвітлення незаперечного внеску українського народу у перемогу над нацизмом, а також вшанування пам’яті жертв Другої світової війни, пропонуємо увазі користувачів книжкову виставку «Роки війни — століття пам’яті» (до Дня пам’яті та примирення), (чит.зал, 7-й пов.). Документи, представлені в експозиції, висвітлюють причини виникнення Другої світової війни, розкривають роль та внесок України у перемогу, відтворюють широку панораму подій від початку війни в 1939 році до капітуляції Німеччини та Японії.
   Низько вклоняємося кожному з фронтовиків, учасників бойових дій, вдів, дітей війни, хто на своїх плечах виніс тягар воєнного часу та наближав День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.