• -

До 80-х роковин трагедії в Бабиному Яру

   29-го вересня Україна та весь світ відзначають одну із найстрашніших сторінок в історії людства. Вранці 1941-го року почалися розстріли в Бабиному Яру (урочище на північно-західній околиці Києва), де за кілька днів було вбито десятки тисяч мирного єврейського населення. Загалом за роки Другої світової війни у Бабиному Яру, за різними оцінками, загинуло від 100 до 150 тисяч осіб – євреїв, ромів, караїмів, радянських військовополонених, учасників українського націоналістичного руху опору, пацієнтів психіатричної клініки та представників інших національних чи соціальних груп, яких окупанти вважали “зайвими”. Цю подію вважають першим в історії масовим вбивством євреїв та початком знищенняє врейського населення по всій Європі під час Другої світової війни.
   За результатами останніх досліджень майже половина українців не знає, де знаходиться Бабин Яр ‒ один із символів Голокосту. Місце, яке мало б стати місцем пам’яті, перетворилося на місце забуття.
   Матеріали пропонованої до перегляду книжкової виставки присвячені цій страшній сторінці в історії нашої держави ХХ століття. Нові та актуальні видання, представлені на виставці, нагадують про трагедію в Бабиному Яру, тотальне знищення єврейського народу в усіх окупованих нацистами країнах Європи у 1939-1945 рр. та долю євреїв України в добу нацистської окупації.


Skip to content