Наукова бібліотека Хмельницького національного університету

Драчук Р.В.,
 зав. відділу літератури
гуманітарного профілю НБ ХНУ

Наукова бібліотека ХНУ як осередок культурного і духовного розвитку молоді



   Питання збереження культури, відродження духовності в сьогоднішніх умовах набувають особливої актуальності. Як завжди, провідну роль у підтримці і розвитку культури відіграють бібліотеки, які роблять усе можливе, щоб зберегти її як національне багатство і духовне надбання людства. Постійно підвищується соціальна роль бібліотек як осередків інформації і місця організації дозвілля, адаптації до нових умов життя й задоволення інтелектуальних і духовних запитів. Стратегічним напрямом для всіх бібліотек і суспільства в цілому є духовне виховання молоді та захист її прав і свобод. Він орієнтований на особистість, унікальність, своєрідність кожної молодої людини, на її духовний внутрішній світ; на гуманізм,  на свободу, щастя і всебічний розвиток.
   Кардинальні зміни всіх цінностей, які спостерігаються в нашому суспільстві в останні роки, стосуються кожного із нас і, насамперед, молоді. Сьогодні відкидаються одні ціннісні орієнтири і народжуються нові пріоритети. Тому кожна особистість стоїть перед дилемою: орієнтуватися на матеріальне споживання, чи вибрати шлях, який базується на духовних цінностях. Такі негативні явища нашого суспільства, як бродяжництво, наркоманія, алкоголізм, дитяча злочинність - це наслідок, а причина - бездуховність і відсутність у молодого покоління моральних основ. Тому духовно-моральне виховання є найважливішим аспектом у роботі наукової бібліотеки Хмельницького національного університету.
   Через художнє слово, музику і живопис, через постійне спілкування з літературою книгозбірня, як центр інтелектуального життя не лише університету, а й міста, докладає максимум зусиль  для підвищення загальної культури студентської молоді.
   Багато років поспіль у науковій бібліотеці Хмельницького національного університету діє літературна вітальня. Саме тут проходять мистецькі години й поетичні композиції, вернісажі й години музики, читацькі конференції та альманахи подорожей. Останніми роками відбулось певне зміщення акцентів. На зміну пафосним композиціям, сухим лекціям прийшли такі форми роботи, як вечір-вікторина "Гортаючи сторінки "Кобзаря", година-екскурс "Сім чудес світу", урок-концерт "Едіт Піаф – співуче серце Франції", "Як учили наші предки: актуальний діалог на теми моралі"; цікавий урок з економіки "Адам Сміт. Портрет неуважного професора"; година педагогічних роздумів "Під прапором надії Януша Корчака", огляд-пошук "Таємниче золото конкістадорів. Великі географічні відкриття" та "Історія грошей. Мистецький аспект" тощо.
   В практиці просвітницької роботи наукової бібліотеки університету використовуються традиційні та нетрадиційні форми роботи. Наша бібліотека має багату історію, тому вже сформувалися певні ритуали та традиції у роботі з молоддю.
   Традиційним стало щорічне святкування Шевченківських днів. Вони супроводжуються циклами заходів: книжковими виставками - "У колі Шевченкових друзів", "Ми пам'ятаємо тебе, Тарасе", "І полинуло мудре Тарасове слово...", тематичними оглядами - "Шевченко-художник", "Кобзар і Поділля", "Жінки в житті Шевченка" та численними просвітницькими заходами, такими як: вечір поезії "Шевченкове святеє слово",  урок-роздум "Провісник волі. Шевченко і Кирило-Мефодіївське братство". В загальноуніверситетських  заходах "Нас єднає Шевченкове слово" (літературно-музична композиція) та "Дні жаданої волі" (тематичний вечір), беруть участь не лише бібліотекарі та студенти, а й викладачі та працівники центру соціальної допомоги молоді.
   Щороку відмічає бібліотека Всесвітній день книги та авторського права. Усні журнали "Турин - світова столиця книги" і "Живи, книго", альманах подорожей "Мудрість тисячоліть", "Першодрукар Іван Федоров" справили на читачів незабутнє враження. Окрім змістовної розповіді працівників бібліотеки   та цікавої книжково-ілюстративної виставки студенти мали можливість спостерігати за тими подіями, про які розповідалось, подорожуючи за допомогою чудових, майстерно створених слайдів.
   Традиційними є заходи,  присвячені рідній мові, адже до храму будь-якої науки можна проникнути лише через ворота мови.  Серед них:  усний журнал "Сторінки історії української писемності", подорож сторінками книги Тамари Гундорової "Невідомий Іван Франко", комплексний захід "Мова – душа народу", який проводився  з кафедрою української філології. Такі  заходи супроводжуються книжковими виставками, зала прикрашається  плакатами (стінгазетами), виготовленими учасниками конкурсу до цієї події. Мова живе у книгах, у віршах, у прекрасних піснях народу. Тому цілком природно звучать на заходах не тільки вірші, гуморески, сценки з п'єс, а й народні пісні.
   Які б напрямки в роботі бібліотеки не обиралися - краєзнавчий, патріотичний, екологічний, естетичний, етичний, - кожен з них має моральний, духовний аспект. І, навпаки, духовно-моральне виховання включає в себе кожний з названих вище напрямків. Якщо кілька років поспіль мова йшла про залучення студнтської молоді до читання взагалі, то сьогодні нас хвилює питання: що запропонувати  для формування і розвитку її духовного світу. Одним із шляхів подолання цієї проблеми є прилучення  студентства  до національного коріння, традиційної культури нашого народу, його духовних цінностей та героїчного минулого.
   З огляду на велике значення в трагічній історії України Голодомору 1932-1933 рр. було заплановано й проведено цикл заходів: годину-реквієм "На хресті Голодомору",  тематичний вечір "Чорні крила голодомору", експонувались книжково-ілюстративні виставки, в багатьох студентських групах проводились огляди літератури по даній темі.
   Мистецько-патріотичне дійство,  присвячене подвигу Героїв Крут, справило на молодь незабутнє враження. Воно занурювало слухачів у вихор болю, страждань, підводячи їх до трагічної межі, за якою – геройська смерть зовсім молодих людей.   Не можливо переоцінити моральне значення подвигу крутянців, що став символом жертовності, на ньому виховувалося молоде покоління української студентської та пластової молоді в Західній Україні та в еміграції.  І якщо ми хочемо жити у справді незалежній державі, ми повинні знати уроки історії, які писались ціною життя кращих дітей України.
   Низку  знаменитих особистостей розкривають перед слухачами заходи із циклів "Абетка відомих імен", "Відкриття минулого заради майбутнього", мистецькі уроки  "У храмі муз".
   Ось уже більше 12 років при бібліотеці університету діє "Клуб цікавих зустрічей", який став центром культурного і інтелектуального спілкування. Найвищий рейтинг серед бібліотечних заходів  мають саме зустрічі.
   Щорічно бібліотека у "Клубі цікавих зустрічей" знайомить своїх читачів  із членами товариства ім. М. Реріха, працівниками центру культурного розвитку молоді м. Хмельницького, які із задоволенням проводять лекції на тему "Суспільство. Молодь. Культура". За останні роки у клубі побували київський поет Євген Юхниця, член Хмельницької спілки письменників України В.І. Горбатюк, поет і журналіст Ігор Байдак.
   Бібліотека співпрацює з Хмельницькою спілкою художників України. Зустрічалися зі студентами та експонували свої картини молодий художник-графік К. Годимчук, М. Андрійчук, О.Скорупська, Е.Міляр.
   Привертають увагу студентів зустрічі з науковцями університету, під час яких вони дізнаються, що викладачі, які щоденно спілкуються з ними на лекціях, не обмежуються вузьким колом питань, а являються цікавими та творчо обдарованими особистостями - захоплюються музикою, поезією, займаються різними видами спорту. Саме тут, у затишних стінах бібліотеки, розкрились неординарні особистості ректора університета професора Скиби М.Є., радника ректора професора СилінаР.І., проректора з виховної роботи   Войнаренка М.П., "княгині риторики - Сагач Г., поетів-викладачів Дмитрієвої Т., Міхалевського М.
   Безумовно, це далеко не все, що можна розповісти про освітню та виховну діяльність бібліотеки, як духовного осередка молоді. Працівники сектора просвітницької роботи мають багато творчих задумів, втілення яких, сподіваємося, сприятимуть культурному та духовному збагаченню студентів. Адже їх девіз:  "Вчити – не докучаючи, радити – не повчаючи, виховувати – не сварячи."
  Наші координати: м.Хмельницький
вул. Кам'янецька 110/1
тел.: 77-30-38;
e-mail