Наукова бібліотека Хмельницького національного університету

Майструк С.В., Панасюк Т.Г.,
м. Хмельницький

Зберегти дивосвіт Землі


"Є два способи жити: ви можете жити так,
ніби чудес не буває, і ви можете жити так,
ніби все в цьому світі є дивом".

А. Ейнштейн


   У статті висвітлено зміст екологічної освіти, як важливого елемента загальної екологічної підготовки майбутніх фахівців. Розкрита роль екологічного проекту "Майбутнє планети - в наших руках" у вихованні духовності - головного принципу відносин природи та людини. Акцентовано увагу на масових заходах та їх значенні в формуванні нового екологічного мислення.

   Найбільше диво на Землі - диво природи! Це і сосни, що шумлять у вишині, і лісова тиша під акомпанемент пташиного співу, і прохолода прозорої річки, і польові квіти, що привітно зустрічають нас. Це і ранкове сонце, яке встає з-за лісу над полями. Зрештою, природа - першооснова нашого буття. Безсмертність людини - в безсмертності природи. Водночас природа - це і скарбниця нашої духовності. Саме духовність має стати світоглядним принципом у прийдешньому тисячолітті. Можна виписати найкращі закони та кодекси про охорону природи. Можна поставити таблички "Бережіть ліс", "Газонами не ходити". Але як зберегти небо, повітря, воду? Там табличок не поставиш... Головна охоронна грамота має бути в наших серцях, почуттях, громадянській позиції. Квітку не рвати - нести в душі! Усвідомлення цього зможе врятувати світ, реставрувати синє небо, зелені луки і ліси, відродити неповторні запахи трав і живої води. "Ставлення до природи не вимірюється відразу глобальними масштабами - до лісу, води, землі. В цьому ставленні завжди присутній проміжний ступінь - моє відношення до одного - єдиного дерева, до літра чистої води, до жмені родючої землі... Охороняючи щось одне, ми... сприяємо збереженню природи в цілому". В цьому бачить місію людини на Землі публіцист В.Данилов.
    Таку місію передбачає і екологічний проект наукової бібліотеки ХНУ "Майбутнє планети - в наших руках".
    В проекті поставлені наступні завдання:
    - надання постійної інформаційної підтримки навчальному процесу та науково-дослідницькій діяльності студентів, аспірантів, викладачів;
   - активізація роботи бібліотеки у розповсюдженні знань з охорони навколишнього середовища;
   - формування нових форм співробітництва з державними та громадськими екологічними організаціями;
   - надання відкритого доступу до інформації користувачам на високому професійному рівні з використанням нових інформаційних технологій;
   - залучення студентської молоді до участі в рухах і заходах на захист і збереження рідної природи;
   - запровадження інноваційних форм індивідуальної та масової роботи з екологічної просвіти.
   Вчитися жити за законами краси, бачити природу, вміти захоплюватися, дивуватися і милуватися, берегти багатство її кольорів, вболівати за все живе - головна мета проекту, яка реалізується в різних формах бібліотечної роботи.
   З вірою в те, що ми маємо гордитися не задимленими горизонтами, а свіжим листям, росою і вечірньою прохолодою, запахами туманів і чистими прозорими плесами рік і озер проходять Дні еколога, семінари-тренінги "Шляхи участі громадськості у вирішенні екологічних проблем", організовані бібліотекою та кафедрою екології і Хмельницькою обласною організацією Українського товариства охорони природи. Основна мета цих заходів - формування у молоді екологічного мислення, необхідних моральних, правових поглядів на природу та місце в ній людини, активної життєвої позиції в справі раціонального використання і перетворення природних ресурсів, залучення студентів до активної співпраці задля охорони та відтворення навколишнього середовища. У суспільній свідомості, зазначається в доповідях учасників, повинно визріти розуміння того, що розв’язання проблем екології - загальногромадська справа.
   "Екологічна освіта - основа третього тисячоліття" - під таким гаслом проводяться інформаційно-ділові зустрічі з професорсько-викладацьким складом кафедри екології, під час яких піднімаються питання ефективного використання електронних ресурсів бібліотеки ХНУ, створення власних програмних продуктів, можливості доступу до світових повнотекстових електронних журналів, порушуються проблеми комплектування та книгозабезпеченості дисциплін кафедри підручниками.
   Осягнути, що кожне дерево, кожна травинка має своє призначення, красу і велич і ще раз переконатися, яка чарівна наша Земля. Цьому сприяють екологічні уроки: "ЕКО - Хмельницький", "Людина і природа: правила гри".
   Подивитися в блакитні очі незабудок, на золоте і променисте серце ромашки, шляхетність троянд можна при перегляді книжкових виставок: "Живої природи душа промовляє", "Природа - джерело життя і краси", які щороку експонуються на наукових конференціях та семінарах, в читальних залах бібліотеки.
   Якщо раптом в тиші читальних залів пролунає мелодійний спів птахів, не дивуйтесь. Це починається цикл радіопередач до відзначення Всесвітніх днів екологічної тематики: Міжнародного дня птахів, Дня довкілля, Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища. І як дисонанс звучить тривожний дзвін. Це проходять заходи до роковин Чорнобильської трагедії. Особливо зворушує юні серця урок пам’яті "Зірка полин над Україною". Присутнім демонструється документальний фільм "Чорнобиль. 20 років потому", тривожні кадри якого болем відгукуються в душах молодих людей, майже ровесників тієї катастрофи. Сумнозвісні події, відображені в художніх творах і публіцистиці, презентує книжково-ілюстративна виставка "25-й Чорнобильський квітень". Задокументовані факти свідчать: "Ядерна енергія - це та сила, зловживати якою людина не має права". Мало залишилося на землі місць у своєму неповторному, первісному вигляді. Слова "заповідник", "заповідь", "завіт" сповнені турботою про майбутнє. Зберегти і передати наступним поколінням чарівність і багатобарвність рідної землі - такими ідеями проникнуті тематичні огляди: "Національний природний парк "Подільські Товтри", "Бо називається Поділлям земля, де маю щастя жить".
   Поспішати на допомогу природі, щоб повернути її первісну гармонію і красу - в цьому вбачають свою місію майбутні екологи. З цією метою бібліотека і кафедра екології започаткували нову форму роботи: презентацію спеціальності "Екологія і охорона навколишнього середовища", яку майстерно проводять викладачі кафедри. В затишній літературній вітальні бібліотеки учні шкіл, майбутні абітурієнти, отримують детальну інформацію про умови вступу до університету, про цікаві їм спеціальності, освітньо-кваліфікаційні рівні навчального процесу. Бо саме їм, екологам, прийдеться рятувати цей створений для життя світ. Саме вони стануть носіями нового мислення, глибшого пізнання, значно вищої гуманістичної відповідальності за все живе.
   Сприяти екологічній просвіті допомагає книжковий фонд, який становить більше 7000 видань навчальної, наукової та довідкової літератури екологічної тематики.
   Яскравою перлиною фонду є "Екологічна енциклопедія" - широкопланове науково-довідкове видання. Цей, без перебільшення, унікальний тритомник передала в дар бібліотеці Тимочко Т.В. - голова Всеукраїнської екологічної ліги.
   Екологічна освіта і культура - провідний атрибут гармонізації відносин між суспільством і природою. Висока екологічна компетентність є частиною загальної культури людини. Істотно впливають на її підвищення заходи з проблем охорони довкілля, які проходять у бібліотеці, активними учасниками яких стали бібліотекарі. Це, зокрема, науково-практичні конференції:
   • "Сталий розвиток України: суть, проблеми та перспективи";
   • "Актуальні проблеми екологічного інформування громадськості у роботі бібліотеки";
   • "Дослідження, відтворення та охорона малих річок";
   • "Поширення ГМО в Україні. Наслідки для довкілля та людини";
   • "Рекреаційні ресурси Хмельниччини: сучасний стан, проблеми та перспективи використання".
   Працівники книгозбірні свідомі того, що виховувати творців і захисників природи сьогодні важливіше, ніж відтворювати її окремі компоненти. "Виховати захисників лісу важливіше, ніж виростити сам ліс", - писав передбачливий Леонід Леонов. Та в нашу технократичну епоху це дуже непросто робити. Але ми повинні знаходити найменшу можливість захистити повите красою довкілля, адже в житті все починається з малого. Збережена маленька річка наповнить водою велику ріку чи озеро. Збережене маленьке деревце стане могутнім крислатим деревом і подарує приємну прохолоду в спеку. Одне маленьке, не байдуже до краси природи серце запалить любов’ю до неї тисячі інших сердець. Здивуйтеся красою - і в серці розквітне краса. Так має бути. Бо оберігати і відтворювати красу - це чи не найбільше призначення людини.
   "Не порушимо гармонії світу. Таємничі ліси і просторі заквітчані луки, квіти і трави - то вбрання нашої рідної Землі, нашої планети, на якій линемо у Всесвіті, то обличчя нашої людської гідності". З цими словами письменника Л. Михайловського важко не погодитись. Бо на цій планеті є і наша батьківщина, без якої нам важко жити і яка дарує нам красу і любов, яка робить нас щасливими.
  Наші координати: м.Хмельницький
вул. Кам'янецька 110/1
тел.: 77-30-38;
e-mail