• -

“Пилип Орлик і мазепинці. Джерела”. Дарче видання від ВГО Українська бібліотечна Асоціація

   Наукова бібліотека Хмельницького національного університету отримала в дар від ВГО Українська бібліотечна Асоціація (УБА) на доброчинних засадах книгу “ПИЛИП ОРЛИК І МАЗЕПИНЦІ. ДЖЕРЕЛА” видавництва “Кліо”, яка вийшла друком у жовтні 2022 року та приурочена до 350-річчя від дня народження Пилипа Орлика (1672-1742).
   Це археографічне видання – перша публікація окремих архівних документів доби Івана Мазепи та Пилипа Орлика.
   Видання складається з двох частин:
● “ЛИСТ ПИЛИПА ОРЛИКА ДО СТЕФАНА ЯВОРСЬКОГО” (1721).
   Хоча сам лист Орлика до Яворського добре відомий історикам з 1862 року, але виявилося, що у конверті, надісланому Орликом Яворському, насправді містилося кілька документів. Вони і публікуються уперше, як і сам оригінал відомого Орликового листа.
● “СПРАВА МАЗЕПИНЦЯ ГРИГОРІЯ ГЕРЦИКА”, який був генеральним писарем за гетьманування Орлика.
   Другий комплекс документів – це допит (виданий раніше) і донесення одного з провідних мазепинців – Григорія Герцика, а також архів із кількох десятків документів, вилучених у нього під час арешту.

   Обидва комплекси документів зберігаються в Російському державному архіві давніх актів (Москва). Документи містять надзвичайно цінні відомості про Гетьманщину часів Івана Мазепи й Пилипа Орлика. Вони охоплюють широке коло питань – політичних, економічних, побутових, повсякденних – і ознайомлюють з унікальними деталями генеалогії та сфрагістики Гетьманщини.
   Видання упорядковане за підтримки Gerda Henkel Stiftung та участі Гарвардського інституту українських студій. Упорядниця ‒ Тетяна Таїрова-Яковлєва – російська історикиня, відома дослідниця української історії часів Гетьманщини та Козацької доби.

Довідка
   Тетяна Таїрова-Яковлєва – докторка історичних наук, колишня професорка кафедри історії народів країн СНД Інституту історії Санкт-Петербурзького державного університету (СПбДУ) та директорка Центру з вивчення історії України СПбДУ. В лютому 2022 року публічно засудила російську агресію проти України, після чого втратила роботу в СПбДУ.
   2007 ‒ присвоєно почесне звання “Берегиня Українського козацтва” за підготовку і видання книги “Мазепа”.
   2008 ‒ нагороджена Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня за масштабну наукову працю “Мазепа” відповідно до Указу Президента України.
   Окрім того, знайшла й оприлюднила Батуринський архів, який вважався втраченим після знищення гетьманської столиці Батурина російськими військами.
   Також завдяки їй було вперше видано повний, нецензурований Літопис Самійла Величка.


Перейти до вмісту